LEW

LEW

Opisu gatunku dokonał w 1758 roku Karol Linneusz. Lwy były jednak znane ludziom od pradawnych czasów. Niezliczone postacie lwów pojawiały się w sztuce, literaturze, mitologii, w religiach, w historii. Lwa postrzegano jako istotę majestatyczną, władczą („król zwierząt”) i wojowniczą (heroizowanie agresji), o wręcz boskiej potędze (starożytny Egipt). W Europie od XII wieku postać lwa rozpowszechnia się w heraldyce, staje się symbolem odwagi i sity. Od greckiej nazwy „leon” powstają imiona własne Leon, Leonard, Lew i wiele innych. W głębokiej starożytności dostrzegano już socjalne predyspozycje tych kotów: były oswajane przez egipskich faraonów (m.in. Ramzes II udawał się na wojny w towarzystwie lwa) i hodowane przez asyryjskich królów. Równocześnie jednak lwy prześladowano i tępiono bezlitośnie, wyniszczając je całkowicie już w naszej erze z wielu obszarów, gdzie wcześniej występowały, m.in. w Europie i Azji.

W przeszłości lwy zasiedlały Wyspy Brytyjskie (przed 5 tysiącami lat), tereny dzisiejszej Holandii, Francji, Niemiec, Szwajcarii, Austrii, Półwysep Bałkański, Azję Mniejszą, Rosję wraz z zachodnią Syberią, Środkowy Wschód i Indie. Na Cejlonie, jak się zdaje, nie występowały nigdy, choć lew widnieje w godle Sri Lanki.

Około 480 roku przed Chrystusem lwy w Grecji były pospolite i, jak podaje Herodot, zabijały wielbłądy należące do wojsk Kserksesa. Ponad sto lat później Arystoteles pisze, że lwy są w Grecji rzadkie. Ostatnie egzemplarze tego gatunku w Europie wyginęły między 80 a 100 rokiem naszej ery. Na terenie Izraela lwy wyginęły w XIII wieku – ale dalej ku wschodowi, na obszarze dzisiejszego Iraku, a także w Pakistanie, widywano je jeszcze w drugiej połowie XIX wieku, a w Iranie w pierwszej połowie wieku XX. Współczesny obszar występowania lwów ciągnie się w Afryce od Sahary ku południowi, a w Azji przetrwała tylko jedna populacja w lesie Gir na półwyspie Kathiawar.

Długość tułowia wraz z głową samców wynosi 170-190 cm, samic – 140-175 cm; długość ogona – 70-105 cm; wysokość 80-110 cm; ciężar samców – 150-250 kg, samic – 120-180 kg.

Ubarwienie tułowia i kończyn u osobników dorosłych jest płowożółte lub brązowe w różnych stopniach jasności; młode są cętkowane. U samców na policzkach i szyi, a u niektórych podgatunków również na barkach, łokciach i pod piersią, występuje ciemniejsza grzywa. Grzywa samca spełnia prawdopodobnie kilka funkcji: stanowi osłonę w trakcie wewnątrzgatunkowych walk oraz rozpoznawalną z daleka oznakę płci (może to być związane z kolonizacją przez te koty głównie otwartych terenów); a także wskaźnik kondycji osobnika. Przypuszcza się też, że rola grzywy u samców ma związek z ich wyjątkowym wśród kotów systemem socjalnym. Lwy są jedynymi kotami posiadającymi na końcu ogona brązowo-czarną kitkę. Również u samic na spodzie szyi i na piersi włosy są dłuższe.

Ciąża trwa 100-116 dni, najczęściej 105-108, w miocie rodzi się dwoje do czworga, wyjątkowo do siedmiorga młodych, które ważą około 1300 g; ssą one przez 6-7 miesięcy. Samice dojrzewają płciowo w wieku około 2 lat, a samce -3 lat, ale ich pierwszy sukces rozrodczy wiąże się z ustabilizowaniem pozycji socjalnej. Samcom z reguły udaje się uzyskać stały dostęp do grupy samic dopiero w wieku 4-5 lat. Samice, które pozostają w swojej rodzinnej grupie, rodzą po raz pierwszy w wieku 5 lat. Lwicom, które opuściły stado, przeważnie udaje się pomyślnie odchować potomstwo średnio w ósmym roku życia. Długość życia w naturze sięga 12-15 lat, w niewoli pod dobrą opieką – ponad 25 lat.

Głównym pokarmem lwów są średnie i duże ssaki kopytne, a przede wszystkim gnu, zebry, bawoły, oryksy, koby, impale, guźce. Lwy są jednak oportunistami pokarmowymi, więc w ich diecie można spotkać zarówno małe gryzonie, jak i młode nosorożce, hipopotamy oraz słonie. Te wielkie koty (zwłaszcza samce) odżywiają się też często padliną.

Wśród dzikich kotów lew jest gatunkiem o najwyżej rozwiniętym życiu społecznym. Oprócz nich jeszcze tylko gepardy żyją w grupach, ale ich organizacja jest inna niż u lwów.

Podstawową jednostką społeczną u lwów jest stado spokrewnionych ze sobą samic, które żyją razem przez większą część życia. Stado składa się średnio z 4-6 lwic, a największe grupy liczą nawet ponad 20 osobników. Członkowie stada często rozpraszają się, tworząc mniejsze podgrupy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *